Krehký hruškový koláč – oslavujte dary vidieka

Chrumkavý korpus a šťavnaté, korenisté hrušky. To je dobrodružstvo, pri ktorom nerozmýšľate nad zmyslom života. S chuťou ujedáte jedno sústo za druhým a užívate si magický moment, ktorý vám nadelil tento nečakaný pôžitok.

Čím to je, že naoko fádny múčnik v sebe ukrýva tak mocný chuťový zážitok. Pripravte si s nami galette de poire rustique a zistíte, že na vaše zmysly útočia dve mocné zbrane kuchyne. Oriešky vo svojej netradičnej podobe a koreniny, ktoré sa ukrývajú za sladký charakter ovocia.

Bez miesenia, bez kysnutia

Ak môžu robiť prácu v kuchyni stroje, nemali by ste ich od nej odstrkovať. Platí to aj pre food procesory, ktoré sú majstrami v príprave krehkého cesta. Pre začiatok vsypete 100 gramov solených slnečnicových semienok do pracovnej nádoby, kde ich rotujúci nôž rozseká na štruktúru hrubšie mletých orechov.

Pridáte 70 gramov cukru, 210 gramov polohrubej múky, 85 gramov zmäknutého masla nakrájaného na kocky, trištvrte čajovej lyžičky soli a už opäť nože sekajú suroviny dovtedy, kým sa nezmenia na hrubú strúhanku.

Práve v tejto chvíli po lyžici prilievate studenú vodu, aby sa sypká zmes zmenila na hrudkové cesto. Robot beží len dovtedy, kým sa vločky nezačnú spájať dohromady. Potom už iba zmes vyklopíte na pracovnú dosku, sformujete do valčeka a necháte chvíľu oddychovať.

Náplň so štipkou pikantnosti

Dokážete presvedčiť dve zrelé hrušky, aby chutili ešte lepšie ako keď do nich zahryznete? Nakrájajte ich na polmesiačiky, prisypte k nim 50 gramov cukru, pridajte vanilku, 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy, jednu čajovú lyžičku citrónovej kôry a 2 polievkové lyžice maizeny.

Všetko sa však zmení vo chvíli, keď k tomu pridáte pol čajovej lyžičky škorice a o čosi menšiu dávku strúhaného muškátového oriešku od Mäspomy. Suroviny premiešate tak aby boli hrušky rovnomerne obalené zmesou a ide sa na cesto.

Pomôžte si tortovou formou

Nemusíte dlho trénovať na to, aby ste krehké cesto rozváľali na kruh s hrúbkou približne 3 milimetre. Podsypete si cesto aby sa nelepilo na dosku, zopárkrát ho otočíte aby sa opäť oddelilo a keď pri primeriavaní zbadáte, že ste približne o 3 centimetre za okrajom formy, je to fajn. Je prirodzené, že krehké cesto sa na okrajoch triešti. Dáva mu to vidiecky ráz.

Vysteľte si plech pečiacim papierom, položte naň obruč tortovej formy a cesto vložte dnu. Vznikne vám z neho akási voľná miska pre hruškovú náplň. Vsypte ju dnu, vytvarujte z nej kopček a okraje cesta pritlačte k náplni. V tejto chvíli už forma stratila svoju pomocnú úlohu.

Vložte koláč do rúry predhriatej na 200 stupňov a dajte mu približne 20 minút času na to, aby korpus získal zlatistú farbu a ukázal na sebe bublinky speneného tuku.  I na hranách hrušiek uvidíte, ako na nich vrie ovocná šťava.

Ako chutí galette de poire rustique?

Zemitý charakter krehkého korpusu mimoriadne ladí s korenistými tónmi hrušiek a to bez ohľadu na to, či ochutnávate túto dobrotu za horúca, alebo jej doprajete trocha času na vychladnutie. Ide o dokonalú súhru chutí a štruktúr, ktoré v kontraste prebúdzajú vaše zmysly.

Hoci si túto dobrotu užívate v komornej atmosfére dvora na svojej chalupe, stále máte pocit akoby ste boli kdesi na veselej, vidieckej oslave. Oslave úrody sadov, ktoré zo seba každoročne vydávajú chutné ovocie.

Written By
More from Milan Gigel
Ako zachrániť na chalupe starý ovocný sad?
Na prvý pohľad sa zdá, že sú to len staré, unavené stromy,...
Read More

Pridaj komentár