Zapekaný baklažán – takto chutí najlepšie

Je to oslava leta v jeho lenivom, vidieckom rozpuku.  Zozbierate v záhradke zrelé baklažány a cukety, pridáte k nim z komory cesnak s cibuľou, doplníte to varenými paradajkami s bylinkami a prizdobíte chrumkavou posýpkou z pečiva.

Ak príde na Ratatouille, nemusíte ho na spôsob leča pripravovať vždy iba v panvičke na sporáku. Ak pripravenú zeleninu vložíte v hrubostennej nádobe do rúry, v priebehu 90 minút vás čaká explózia intenzívnych chutí, na ktoré len tak ľahko nezabudnete.

Najprv ich obvarte

Vezmite tri pekné baklažány a dve cukety, opláchnite v studenej vode a odkrojte z nich stonky a kvetné lôžka. Budete potrebovať ostrý, kuchársky nôž, aby sa vám ich podarilo pozdĺžne nakrájať na plátky hrubé približne pol centimetra.

Nesoľte ich, namiesto toho ich postupne obvarte vo veľkej nádobe v horúcej vode. Kým baklažány budú potrebovať približne päť minút na to aby zvädli, cukete to potrvá o minútku dlhšie. Vytiahnite ich dierovanou lyžicou von, nechajte vychladnúť a využite medzičas na prípravu omáčky.

Omáčka z rajnice

Na kocke masla opražíte dve cibule nakrájané na kocky, k nim pridáte niekoľko strúčikov pretlačeného cesnaku a vo chvíli, keď sa stanú priesvitnými zalejete to konzervou krájaných rajčín a zasypete sušenými stredomorskými bylinkami od Mäspomy.

Nehľadajte zlatisté tóny na kúskoch cibule, nehrajte sa s dlhým vyváraním. Ide len o to, aby ste všetko prehriali a spojili vzájomne chute. Čaká vás ešte dlhá tepelná úprava v rúre, pri ktorej sa všetko doladí k dokonalosti. Nenechajte si pokaziť náladu tým, že z kredenca vyťahujete jeden kus riadu za druhým. Bolo by chybou, aby ste zvrtli prípravu na školu jedného hrnca.

Do pečiacej nádoby

Na dno patrí niekoľko lyžíc olivového oleja a omáčky, aby ste neukladali baklažán s cuketou len tak nasucho. Začnite jednotlivými plátkami popri okrajoch nádoby až sa postupne prepracujete do jej stredu. Aby vám to šlo jednoducho, zaoblené časti nechajte trčať von. Ak ste správne odhadli množstvo zeleniny k veľkosti nádoby, sadne vám to.

Ak nie, pridajte do stredu jednu lúpanú rajčinu naviac, alebo si zvyšok zeleniny odložte do omelety. Teraz je hlavné, aby ste všetko rovnomerne zaliali omáčkou a pripravili si voňavú posýpku. Ak v kuchynskom robote nasekáte francúzsku bagetu, opražíte ju na masle a zasypete bylinkami, ste vo finále.

Zopár kociek masla navrch a ide sa zapekať. I tu sa nám páči, že panvičky, rajnice a hrnce Tefal Ingenio majú odnímateľné rúčky. Stačí jediné cvaknutie a z hrnca je zapekacia misa.

Dajte tomu čas

Rúra vyhriata na 160 stupňov a 90 minút času sú ideálom na to, aby získal baklažán jemnú štruktúru a všetky chute sa zmiešali. Budete vidieť ako po okrajoch vrie omáčka. Všimnete si ako posýpka z bagety postupne získava zlatistú farbu.

Nenechajte sa predčasne zlákať neodolateľnou vôňou, ktorá cez otvorené dvere uniká z kuchyne do dvora. Rozhodujúce je cinknutie minútok. Čo vás čaká na tanieri?

Ako chutí Ratatouille?

Nie je to unáhlená grilovačka, nie sú to alobalové vrecúška z ktorých vyteká šťava zo zeleniny s opálenými okrajmi. Čaká vás dokonalá rovnováha a harmónia chutí a štruktúr, ktorá vás priam vtiahne do kulinárskeho vychutnávania.

Sladký cesnak, voňavé bylinky, jemný krémový baklažán, svieže tóny cukety – táto zeleninová pohoda má rovnaký šmrnc za horúca i za studena. Priložte k nej kus krehkej francúzskej bagety a nič viac už nepotrebujete.

Written By
More from Milan Gigel
Utesnite na chalupe rámy okien a zárubne
Je to prvá pomoc pre každý starý domček. Ak máte pocit, že...
Read More

Pridaj komentár