Ako sa neprehrešiť voči vidieku

Snívate o romantike a pritom si neuvedomujete, že ste otrávili život ostatným. Ak nemáte v krvi kolorit vidieckeho života, mali by ste ho vziať na vedomie čím skôr. Inak vám navždy zostane nálepka hulváta, čo prišiel z mesta.

Máte pocit, že vo svojom dvore a vo svojej chalupe môžete robiť všetko, čo sa vám zapáči? Verte tomu, že na vidieku platí prísnejšia morálka ako by ste čakali. Aj napriek tomu, že máte pocit že nik nerešpektuje pravidlá, tak prečo by ste tak mali robiť vy.

1. Skaderuka-skadenoha

Zmeny sa na dedine prijímajú ťažko a rovnako aj cudzí ľudia. Počítajte s tým, že bez ohľadu na to či sa na chalupe usadíte sezónne alebo celoročne, s veľkou istotou z vás bude prisťahovalec, ktorý narušil miestne, pokojné vody.

Musíte si uvedomiť, že rodiny žijú vo dvoroch po celé generácie a popri ich oplotených pozemkoch im patrí takmer celý chotár obce – lúky, lesy, cestičky i polia. Je to ich generačné dedičstvo do ktorého ste nečakane vstúpili.

S nečitateľnými plánmi, myšlienkami a chovaním. Čím viac sa budete odlišovať od miestnych, tým viac im budete prekážať. Vidiek nie je anonymné sídlisko, na ktorom sa stratíte v masách nevšímavých ľudí za nepriehľadnými betónovými múrmi s plechovým tátošom na parkovisku.

2. Nečakajte zmeny

Kohút na plote, pes pri bránke, kŕmnik v maštali a junec na retiazke na záhumní. Prispôsobte sa tomu a nežiadajte od ľudí, aby zmenili svoje dlhoveké návyky. Nikdy sa nedozviete prečo sa susedom osvedčila záprava s hnojom práve pri plote. Nik vám nebude rozprávať históriu, ktorá ho primäla ku každoročnému odchovu jahniat.

Ak niekde odteká prúdik vody pri cestičke, má to svoj význam. Ak zavčas rána kikiríka kohút, sú to pudy prírody. Ak zvonia zvony nad krajinou, je to miestny kolorit. A rovnaké je to aj s hlučným pílením dreva, ktoré treba na zimné kúrenie.

Niekto má výbeh so pštrosmi, iný dvoch rujných capkov v stáde kôz, ďalší chová holuby, ktoré slobodne sadajú na strechy v dedine. Berte to ako írečitý charakter kraja.

3. Prispôsobte sa

Kým v nedeľu zatiahnete za šnúru benzínovej kosačky, podumajte nad tým či to tak robia aj ľudia vo vašom okolí. Nielen tí v bezprostrednom, ale aj ostatní čo sú od vás na dosluch. Možno by ste hneď na začiatok mali uvažovať o tichom pomocníkovi s akumulátorovým napájaním.

Hulákajúci reproduktor v altánku s hitmi ktoré vyháňajú susedov z dvora do izby, auto ktorým sa tisnete po blatistej cestičke pre peších až do vŕšku, parkovanie na spoločnej ulici, či budovanie betónových múrov a vysypávanie všetkej dostupnej zeme kameňmi môžu byť rovnako nepríjemné ako rušná necitlivá prestavba v tichom kúte dediny.

Chalupa nie je stavenisko, ale miesto pre oddych. A ak bola roky opustená, i ten najmenší šum bude na okolie pôsobiť rušivo. Prsty budú ukazovať na vás.

4. Uhaste svoju megalomániu

Ak máte pocit že všetko treba meniť, búrať, pretvárať a prestavovať namiesto opravy, je veľká pravdepodobnosť že ste pri kúpe spravili chybu. Chalupu si treba užívať v jej prirodzenej atmosfére a oceniť každú vec, ktorá tam stojí.

Stodvadsaťročný gaštan ktorý sa rozprestiera ako dáždnik vysoko nad strechou, staručký ovocný sad ktorý i bez údržby nesie ovocie a možno aj živé ploty, hriadky s ozdobnými kvetmi či prístrešok, ktorého účel sa mení v priebehu ročných období – to všetko tvorí atmosféru miesta.

Ak sa úplne vymyká z vašich snov, prepustite ju pri predaji niekomu inému. Určite nájdete miesto ktoré viac vyhovuje vašim predstavám, alebo kúpte parcelu ktorá spolu s okolím nemá žiadnu urbanistickú históriu. Experimentujte na zelenej ploche.

5. Zdravte ľudí, učte sa mená

Bolo by naivné očakávať, že ak sa votriete na prvú schôdzu obecného zastupiteľstva a navštívite prvú obecnú slávnosť, všetci vás s otvorenou náručou budú vítať ako strateného syna, ktorému sú pripravení poskytnúť všetku pomoc, podporu a ochranu.

Zdravte ľudí, zapamätajte si z ktorých dvorov vychádzajú, skúmajte mená a odhaľujte vzťahy v okolí. V niečom vám pomôže obecná kronika, v inom sociálne siete alebo zápisky na internete. Nikdy nebudete bližšie novým informáciám.

Časom možno okolie začne spoznávať vás a tvoriť krehké vzťahy bez záväzku. Z družného nováčika pri poháriku sa môže razom vykľuť hovädo na nevydržanie, hneď vedľa za platom. Každý si dá pozor.

6. Zodpovedáte aj za činy iných

Každá vaša hlučná návšteva, každý kuriér ktorý sa snaží autom dostať po cestičke pre peších až k vašej bráne, či neprehliadnuteľný počin vašich blízkych budú vždy pripisované iba vám. Márne budete obhajovať hluk, ktorý nedal spať iným pri vašom súkromnom majálese.

Darmo budete vravieť,  že vy nezodpovedáte za to, ktorou cestou pošle navigácia kuriérov k vám. Vždy môžete udať iné číslo domu, ktoré je na hlavnej ceste na vyzdvihnutie s avízom na váš telefón.

Written By
More from Milan Gigel
Chalupa môže vyhorieť nielen od komína
Možno ste to už zažili aj vy. Posedávate v kuchyni na chalupe, užívate...
Read More

Pridaj komentár