KNIHA: Zálesáctví pro celou rodinu

Sú to príjemné momenty, pri ktorých si oddýchne telo i duša. Pobalíte do batoha zopár nevyhnutností, vykročíte s celou rodinou poza humná a užívate si krásy prírody, ktoré vyjavujú svoj pôvab vo všetkých ročných obdobiach.

Pre niekoho je to príležitosť pre rezký pochod a objavovanie nových, nepoznaných zákutí. Pre iných zasa príležitosť vychutnať si aktívny kontakt s lúkami, lesmi, hájmi a remízkami. Ak hľadáte inšpirácie, ktoré zabavia vás i vaše deti, určite by ste si nemali nechať ujsť knižku Zálesáctví pro celou rodinu od Martina Gebhardta, ktorá vyšla vo vydavateľstve Kazda.

Preniknite do prírody

Špekáčiky, cibuľu a chlieb pre opekačku, prútený košík a nožík so štetcom pre hubačku, či gumáky pre skúmanie rozblatenej, jesennej krajiny – zdá sa, že pri príprave výletu máte vždy vo veci jasno. Ak však s túlaním krajinou iba začínate, ľahko sa pritrafí že na čosi zabudnete.

Úvod knižky je náučným sprievodcom, ktorý vás v slede motivačných fotografií a stručného, náučného slova vtiahne do spriadania nových plánov. Mysľou vám prebehnú spomienky na vaše vlastné zážitky, ale i nápady a inšpirácie pre ďalšie výpravy po okolí. S pomyslením na to, aké dobrodružstvá pripravíte pre deti i celú rodinu.

Naučíte sa bezpečne prechádzať krajinou, pozorne sledovať a načúvať jej volaniu, ale aj pohybovať sa tak, aby ste nerušili jej pohodový rytmus. Ak sa naplno oddáte radám autora, stanete sa prirodzenou súčasťou prírody. Zážitkom bude každý krok, ktorý vás nesie vpred.

Čo vopred vyskúšate v ovocnom sade nad chalupou, na potulkách po okolí ako by ste našli. Dôležité je, že ste vonku. Mimo ruchu mesta, asfaltových chodníkov a betónových múrov, ktoré sa na vás tisnú z každej strany.

Zabudnuté remeslá

Kým pochod krajinou naplní vaše poznanie, zastavenie na tichých, čarovných miestach zasa rozvinie vaše zručnosti. Ako sa stavia prístrešok, lavica či trojnožka pre kotlík? Kde vziať nástroje ak máte so sebou iba pevný, zálesácky nôž? A ako vyrobiť povrázky, ktoré neublížia zveri ani prírode ak ich ponecháte za sebou v dočasnom tábore?

To všetko vyčítate v prehľadných kapitolách, ktoré vám môžu byť oporou i priamo v teréne. Pridajte k tomu stopovanie zveri, či zopár inšpirácií pre varenie a tušíte, čo všetko vás na stránkach knihy čaká. Všetko nastrojené tak, aby ste ju mohli vziať so sebou a využiť jej múdrosti priamo na mieste.

Vrátite sa do detských časov, keď ste sa učili určovať svetové strany. Zaspomínate si na budovanie zručností v letných táboroch či na stanovačky s rodičmi na horách a pri vode. Za každou radou sa skrýva kúsok toho, čo ste už možno kedysi prežili.

Skoro ako učebnica

Nečakajte z pera mladého, zrejúceho blogera veľkú zručnosť pri písaní. V osobnom nadšení, z pozície začínajúceho „pedagóga zálesáctva“ vytvoril zápisky s fotopostupmi, ktoré sú viac inšpiratívnou osnovou ako uceleným príbehom. Zastavil sa kdesi na polceste medzi prezentáciou na plátne a stručnou encyklopédiu. V podobe náhľadovej učebnice, v ktorej nájdu základy deti i začínajúci zálesáci.

Ak ste sa rozhodli pre zmenu životného štýlu a plánujete tráviť v prírode oveľa viac času ako doposiaľ, určite bude pre vás knižka  Zálesáctví pro celou rodinu z vydavateľstva Kazda užitočná. Ak jej naplno prepadnete, stane sa pre vás odrazovým mostíkom pre ďalšie bádanie a osobný rozvoj. Tak čo, kedy vyrážate za východom slnka alebo prameňom potoka, ktorý preteká ponad vašu záhradu?

Written By
More from Milan Gigel
Kto otvorí zámky vašej chalupy?
Je to rituál, ktorý už pri príchode na chalupu nevnímate. Prejdete bránkou,...
Read More

Pridaj komentár