Kto otvorí zámky vašej chalupy?

Je to rituál, ktorý už pri príchode na chalupu nevnímate. Prejdete bránkou, zastavíte sa pri vstupných dverách a vyberáte z batoha kľúče, aby ste odomkli dvere svojho letohrádku. Druhým kľúčom automaticky otvárate zadný vchod a plynule prechádzate aj k humnu, aby ste jeho vrátka oslobodili od visacieho zámku.

Máte pocit, že ste jediným pánom chalupy – človekom ktorý ju zo spánku prebúdza k úžitku. A predsa je tu niečo, čo vás dokáže prekvapiť i po rokoch. Možno nie ste jediní, kto sa dokáže dostať dnu. Obzvlášť v prípade, ak sú historické dvere osadené aj pôvodným, historickým zámkom.

Starostliví susedia

Možno sa už na to zabudlo, možno to nik nepokladal za dôležité aby dal históriu na poriadok. Žiadnej chalupe nesvedčí, aby bola dlhodobo opustená a bez dozoru. Kde pustne dvor, sad a záhrada, tam i stavba a ploty starnú rýchlejším tempom ako je nutné. Nik nechce, aby sa jeho majetok zmenil na rumovisko.

Sú ľudia, ktorí mohli dostať kľúče od predchádzajúcich majiteľov? Dobrý sused možno vo dvore dorábal seno pre svoje králiky. Aby nemusel kosu, hrable a sušiaky nosiť z domu, dostal i kľúč od humna, kde je uložené záhradné náradie.

Kohosi priatelia z neďalekej obce alebo mesta mohli oberať sad, aby ovocie ktorým zarodil neprišlo nazmar. Nie však len tak zadarmo. Ak sa pravidelne odmenili ukážkou úrody v závaracích pohároch, zaiste dostali kľúče od chalupy, aby ich mohli uložiť do bezpečia špajze.

A možno je jeden z kľúčov z prezieravosti aj na obecnom úrade. V obálke, aby bol vždy pripravený pre vstup do chalupy, ak to jej záchrana bude vyžadovať. Nik vám to nepovedal? Možno sa to raz dozviete a možno naveky zostanú nevypovedaným tajomstvom.

Za rímsou i pod kameňom

Sú kľúče, ktoré nemá nik v rukách a predsa sú prichystané pre okamžité použitie. Že ste žiadny nenašli pod rohožkou ešte neznamená, že tam žiadny nie je. Podvihli ste kamene na priedomí? Zasunuli ste prsty do škáry nad obrámkom? Pridvihli ste okenný parapet a nahliadli do skrinky elektrického rozvádzača?

Pohotovostné kľúče môžu byť kdekoľvek. Nie len preto, aby sa družná rodina dostala dnu bez toho aby museli kľúče putovať z jedných rúk do druhých. Možno je to len poistka na chvíľu roztržitosti, ak sám majiteľ zabudne kľúče doma. Vracať sa vlakom po ne i späť? Alebo rozbiť oblôčik a chodiť celý víkend cez neho? Kľúč v zálohe môže byť riešením.

Ak máte radi odhaľovanie tajomstiev, poobzerajte sa aj vy po kľúčoch, ktoré čakajú iba na to, aby ste ich našli.

Written By
More from Milan Gigel
Zelerová polievka osvieži a nabudí zmysly
Je to priam expresná premena čerstvej zeleniny na polievku, ktorá vyjaví svoje...
Read More

Pridaj komentár