Chalupárska kuchyňa môže byť šikovnejšia

Je to takmer ako návrat do starých časov. Posedávate pri šporhelte, nožom ulamujete tenké triesky pre prikladanie a na rozpálenej, liatinovej platni posedáva čajník s panvičkou, na ktorej sa v spenenom omastku pripravujú raňajky. V zimných mesiacoch je to na chalupe výjav, priam prirodzený.

Stačí však, aby ste sa postavili pred podobnú výzvu v lete a všetko je inak. Zdá sa vám byť zdĺhavé a náročné rozkurovať sporák tri razy denne, aby ste si dopriali kávičku a chutnú porciu teplého jedla. S neistotou nazeráte na skromnú kôpku pripraveného dreva, s predstihom hľadíte na ciferník hodiniek.

Ak na vás prichádza ťažoba povinností a nepríjemný pocit stiesnenosti, je čas aby ste pomysleli na zmenu

Staré zvyky, nové možnosti

Ak začnete rozmýšľať nad tým, že kuchyňa na chalupe si predsa len zaslúži pohodlnejšiu výbavu, nepociťujte to ako zradu. Jedinečnú atmosféru nenaruší ani malý plynový varič na 2-kilogramovú fľašu, ani základná súprava spotrebičov. Rozviažu vám ruky a podporia vás v rozlete.

Kým nezačnete nástojiť na tom, že potrebujete kuchynskú linku, indukčnú varnú platňu, elektrickú rúru, automatickú umývačku riadu a vodovod s teplou vodou, všetko môže zostať takmer pri starom.

Ktoré tri spotrebiče majú miesto v kuchyni na chalupe, aby priniesli najväčší úžitok? Možno úplne iné ako tie vo vašej domácnosti. Alebo žeby tu predsa len bolo čosi podobné?

1. Rýchlovarná kanvica

Načriete ňou do vedra s vodou, položíte ju na podstavec a o pár minút vás vábi hustým oblakom pary k nadchádzajúcemu úžitku. Nezáleží na tom, či idete zalievať bylinkový čaj, umývať špinavý riad po obede, alebo len potrebujete naplniť lavór teplou vodou, aby ste spáchali na sebe hygienu. Bez teplej vody to jednoducho nejde.

Elektrická kanvica je v porovnaní s čajníkom na piecke skutočným rekordmanom a iné to nie je ani vtedy, ak máte v kuchyni plynový varič. Treba vám liter, dva, štyri alebo päť? Koľko cyklov ohrevu spustíte, toľko vody vám je k dispozícii.

Prednosťou nových kanvíc nie je iba to, že sú rýchle, ale aj to že vás pobádajú k šetreniu elektrickej energie. Prezrite si napríklad šikovnú kanvicu Sencor SWK 1795SS a všetko vám je jasné. Nejde iba o to, že si na vodoznaku odmeriate potrebné množstvo vody a na rukoväti nastavíte tlačidlom teplotu pre jej ohriatie.

Farebné podsvietenie vám pri každom pohľade prezradí, ako na tom s teplotou vody ste. Zelená, modrá, fialová, červená – už prekročila päťdesiatku, už šplhá na sedemdesiat, už prekračuje deväťdesiatku. A ak príde na objem, jej 1,7 litra je skutočnou, chalupárskou mierou.

2. Kontaktný gril

Chrumkavé hrianky, zapekané sendviče so syrom a salámou, chlieb vo vajíčku, ale aj lievance, zemiakové placky a fašírka z mletého mäsa. Máloktorý kuchynský spotrebič má takú širokú paletu zručností ako zatvárací, kontaktný gril.

Zastúpi hriankovač, sendvičovač, rozpálenú panvičku i malú, zapekaciu rúru. Kým v domácnosti málokto nájde k nemu cestu, na chalupe je to iné. Každá drobnosť, ktorá sa dá premeniť kontaktným teplom na skutočné jedlo zaváži. I keby to bola obschnutá žemľa, na ktorú natriete sladký, tvarohový krém. Akoby ste mali koláč na počkanie. I s trochou kompótu, aby to bolo úplné.

Sencor SBG 5030BK má skvelé nepriľnavé platne s odtekajúcim omastkom, rýchly nábeh 2000-wattového ohrevu a termostat doplnený časovačom. Takže ak je varenie iba úskokom od inej kratochvíle či povinnosti, nestane sa, že občerstvenie prihorí iba preto, že ho nik nepostrážil.

Ak ide o kompaktný gril, odsledovať by ste si mali hlavne veľkosť, ktorá by nemala byť menšia ako 30×25 centimetrov. Samozrejme s tým, že obe platne možno roztvoriť do jednej. Na takej ploche už pripravíte večeru pre štyroch ľudí.

A ako rozoznať dobrý gril od zlého? Nikdy by sa nemal otvárať ako kniha. Ak majú pánty tvar paralelogramu, i pri hrubej porcii budú pri pečení rovnobežné. Len tak sa kuracie stehná upečú namiesto lisovania.

3. Elektrický hrniec

Nie je v tom žiadna náhoda, že naše vidiecke jedlá majú charakter „z jedného hrnca“. Naplníte ho surovinami, položíte na okraj sporáka a hoci na celé doobedie opustíte domov pre prácu na poli, pri návrate domov je navarené. Čím to je? Pod pokrievkou sa pomalým tempom všetko uvarí.

Elektrické hrnce majú rovnakú stratégiu. Dnes už s reguláciou teploty a nelepivou smaltovanou vrstvou, stále však s rovnakým pohodlím. Nič sa nemieša, nič sa nestráži. Veď rizoto, kapustnica, guláš, prívarok či zemiaky na kyslo sa navaria i bez dozoru.

Sencor SPR 6100BK má 5,5 litrovú nádobu, šesť stupňov ohrevu a časovač, ktorý automatický zastaví varenie v pravý čas. Nič na tom, že ste sa celé doobedie kochali krásou kvitnúcich kvietkov vo dvore a sade. Obed sa predsa len navarí aj bez dozoru.

Tentokrát však nejde iba o nádobu s pokrievkou, spodným ohrevom a časovačom. Ak ste ešte nikdy neskúšali funkciu pomalého varenia, budete príjemne prekvapení jemnosťou takto pripraveného mäsa. Hoci príprava potrvá celú noc, i ten najtuhší kus hovädziny sa zmení na jemný páper.

A ak do hrnca vložíte rošt, ešte k nemu na pare aj knedľu a sviežu zeleninu pripravíte. Ale o tom niekedy inokedy.

Written By
More from Milan Gigel
Utesnite na chalupe rámy okien a zárubne
Je to prvá pomoc pre každý starý domček. Ak máte pocit, že...
Read More

Pridaj komentár