Tucet radostí na zjedenie, ktoré nesmú chýbať v chalupárskej záhradke

Je to čarovné zákutie, ktoré prináša viac radosti ako povinností. Kým pod nohami kvitnú divé, lúčne kvety, v dosahu rúk zbierate úrodu sviežeho ovocia a zeleniny bez toho, aby ste im venovali priveľa starostlivosti.

Okopávanie, pretrhávanie buriny a polievanie sa na chalupe nekoná. Tam, kde bujnie sila nespútanej prírody, tam sa darí aj úrode pre vašu kuchyňu. Ako naplánovať chalupársku záhradku tak, aby od vás nežiadala priveľa starostlivosti? Zamerajte sa na to najlepšie.

Vábenie ovocia

Čo majú spoločné staré vysokokmenné slivky, jablone, hrušky a čerešne? Hoci rastú v sádku nad chalupou dlhé desaťročia, aj bez rezu a striekania každoročne prinášajú úrodu, ktorej je viac ako dokážete zjesť za čerstva. A nič sa na tom nezmení ani o ďalších desať, dvadsať či tridsať rokov.

Podobné je to s neoblomne rodiacimi krami čiernych ríbezlí, siahajúcimi až do výšky ramien. Pridajte pomocnú ruku k tomu čo vás obkolesuje a využite predsezónu na to, aby ste dosadili niekoľko výpestkov dulí, mišpulí, višní, kamčatského zemolezu a muchovníka.

Doplňte to jarabinami i lieskami a neváhajte ani nad lesnými jahodami, ktoré poľahky presadíte z lúčky pod lesom do svojho dvora. Čím viac ovocných druhov budete mať na dosah, tým menej výpadkov bude ovocná sezóna na chalupe mať.

Každý mocný strom i ker je bohatstvom, ktoré vám nik nevezme. Stromy vás potešia voňavým kvetom, chladným tieňom a upokojujúcim šušťaním lístia. Plné koše ovocia sú darmi, ktoré naplnia váš stôl a špajzu. A ak časom príde na ich zmladzovanie, i drevo sa hodí do piecky či na údenie.

Na chodúloch

Máloktorá zelenina dokáže uniknúť pred divokou lúkou tak rýchlo ako kolíková fazuľa. Zapichnete do zeme niekoľko mocných palíc, natiahnete medzi ne motúzy a máte oporu, po ktorej sa prvomájové priesady ovíjavých rastliniek vyšplhajú za hrejivým slnkom.

Leto patrí francúzskej strúčkovej fazuli Goldmarie. Ľahko ju spoznáte po širokých, plochých strukoch žltej farby, ktoré majú talent udržať si svoju mladistvú sviežosť po dlhý čas. Ak každý rok zakúpite nové semienka, budete mať istotu, že nič nestratí na svojej neuveriteľnej výnosnosti. Podusená len tak na masle s vajíčkami a štipkou soli je najchutnejšia.

Rovnako dobre sa bude dariť aj vidieckej ikone – veľkozrnnej strakatej fazuli. Biela, čierna a s cifrovanou kresbou rôznych farieb dozrie k jeseni, aby ste ju po vysušení mohli použiť do varenia až do príchodu novej úrody. Len ťažko možno uveriť tomu, že bez pletia, okopávania a zašliapavania buriny oba dva druhy prinesú štedrosť.

Záplava plodov

Čo majú spoločné zelené cukety a žlté patizóny s tenkou, mäkkou šupkou? Pripravte si na dva tucty priesad a môžete nadobro prestať chodiť do obchodu, ak vás zavalia svojou úrodou, ktorá sa potiahne od včasného leta až do prvých mrazov.

Drobné plody do šalátu, stredne veľké na gril a tie najväčšie do varenia alebo špajze na horšie časy. Čím viac ich oberáte, tým mocnejšie rodia. Ich sila spočíva v tom, že veľkými listami zatienia zem pod sebou. Spomalia tak rast divokých bylín a udržia vlahu v zemi.

Buďte však neskromní pri kúpe semienok a vysejte v apríli do téglikov viac semienok ako vám treba. Nie je tajomstvom, že niektoré z nich nemajú dosť síl na to aby vyklíčili. Ušetríte tým stratený čas a predídete sklamaniu.

Dajte šancu aj jednej-dvom priesadám zimnej tekvice. Nech ako neskrotné chápadlá chobotnice rozrastú sa dvorom, aby priniesli ohromné dyne s oranžovou dužinou. Možno ich budete zberať až pred prvými mrazíkmi. O to viac však potešia v sychravých jesenných dňoch.

Dary slnka

Čo by to bolo za pozdné leto bez sladkých kukuričných klasov? Dozrejú aj pod horami, ak pre ne vyberiete slnečné miesto a dáte im šancu pre opelenie vetrom. Nie do riadku, ale do sponu patria semienka kukurice, aby sa v teplom počasí čo najrýchlejšie vyšvihli do výšky. Chránené miesto pri teplom múre či fasáde chalupy je to najlepšie. Je ako stroj času, ktorý privolá letné dni.

Podobné je to aj s priesadami rajčín, ktoré sú vítaným spestrením pre každú grilovačku. Ak si zakúpite mocné priesady a pripravíte k nim pevnú, špirálovú oporu, bude len otázkou času kedy sa z kvietkov začne formovať zárodok budúcej úrody. Ak zvolíte odrody s drobnejšími plodmi, zaobídu sa aj bez ochrannej klímy fóliovníka.

Na miestach kde sa darí rajčinám, úrodu prinesú aj uhorky. Stačí zopár priesad, aby ste si vychutnali ich šťavnaté osvieženie. I tu sa bez opory nezaobídete. Čím šikovnejšie ich vytiahnete do výšin, tým lepšie budete mať ich plody pre zber na očiach.

Pre vítanie jari

Dlho by ste čakali na leto, ak by ste si nepripravili skromnú hriadku pre jarnú zeleninu. Dva riadky hrášku, dva riadky karotky, dva riadky hrášku, dva riadky mrkvy – znova a znova, až pokiaľ vám chuť bude pri siatí stačiť.

Trik chalupárskej pohody spočíva v tom, že ich vysejete ďalej od seba ako je zvykom. Tak ľahšie pokoríte burinu bez prácneho okopávania a vyberania korienkov zo zeme. Stačí len vziať do ruky plečkovač s kolieskom a nožom – razom všetko leží na zemi.

Je iba na vás, či pomedzi tieto zástupy pridáte i cibuľku a cesnak. Všetky sa znesú bok po boku a ak hriadka zostane vzdušná, bez lenivej rosy ktorá sa na byľkách drží až do obeda, jarná úroda bude prekypovať zdravím.

Omamná vôňa

Tým najväčším klenotom, ktorý využijete pri každom grilovaní a varení sú bylinky. Mnohé z nich sú až príliš jemné na to, aby ste ich zdĺhavo vypestovali zo semienka. Obráťte svoju pozornosť na hotové priesady zo záhradkárskeho centra alebo supermarketu a vysaďte ich do voľnej zeme i do debničiek.

Ak im zaistíte čerstvú zem a primeranú vlahu, môžete si byť istí tým, že vám poslúžia minimálne po jednu sezónu. A nebuďte žiadni troškári – oprite sa do nich celou silou. Pretože to čo nespotrebujete za zelena, vyplatí sa vám vysušiť pre chladné mesiace roka.

Written By
More from Milan Gigel
Nebojte sa presvetliť tmavé izby chalupy
Pri rannej káve vás trápi pri novinách šero a iné to nie je...
Read More

Pridaj komentár