Ako uviesť chalupársky nábytok do hygieny?

Je to príbeh každej chalupy, v ktorej sa zachovali kusy starého nábytku. Chcete do skriniek a zásuviek uložiť príbory, taniere, hrnce a oblečenie – avšak zdá sa, že všetko nie je v úplnom poriadku. Úložný priestor zaostáva za hygienickým štandardom, na ktorý ste zvyknutí.

Patina vekov sa prejavila nielen v tmavnutí dreva, ale aj charakteristickom zápachu starinárstva a špine, ktorá sa vekmi natlačila do pórov. Ako pripraviť starý nábytok na používanie, ak nejde o historicky cenné kusy?

Vyprázdniť, pozametať, vyutierať

Vysuniete zásuvky, pootvárate dvierka a čaká vás čistenie práve také, na aké ste zvyknutí v domácnosti. Nezáleží na tom, či zo všetkých kútov povymetáte prach a omrvinky, alebo sa do nich pustíte elektrickým vysávačom. Všetko čo je voľné, musí ísť preč.

Samostatnú pozornosť venujte škvrnám, pastovitým nánosom a zamasteným častiam. Oškrabte ich špachťou, zahlaďte starou žiletkou na holenie a poumývajte saponátovým prostriedkom alebo odmasťovačom.

Nie je šanca, aby ste všetku špinu vydrhli. Ide hlavne o to, aby bol povrch čistý a hladký.Všetko dôkladne vyvetrajte a keď drevené plochy dokonale preschnú, na čas príde hygienický náter.

Kvalitný náter zaplní aj póry

Biely náter vnesie do útrob starého nábytku nielen čistotu, ale aj svetlo aby ste videli do všetkých zákutí. Vynechajte z plánu vodou-riediteľné akrylátové farby, ktoré na znečistenom dreve nemusia držať najlepšie. Obzvlášť tam, kde sú stopy vosku, olejov a tukov.

A nerozhliadajte sa ani v sortimente syntetických farieb, po ktorých zostane na dlhú dobu nábytok presiaknutý výparmi organických rozpúšťadiel. Kde sme našli oporu? Ak ste nikdy nepracovali s farbou Colorlak Profi Okno S2082, mali by ste spozornieť.

Ide o rýchloschnúcu farbu s hodvábnym leskom, ktorá nežiada prípravu dreva základným náterom. Má vysoký obsah jemného bieleho plniva a ešte viac trvácnych alkydových pojív, vďaka ktorým vznikne na dreve celistvý, nelepivý a dobre vyzerajúci povrch. Práve taký, ako na oblokoch.

Očíslujte dvierka, police i zásuvky

Kým korpusy nábytku budete z vnútornej, úložnej strany maľovať asi vo vnútri chalupy, so zásuvkami, policami a dvierkami sa vám lepšie bude pracovať na priedomku alebo vo dvore. Očíslujte si ich ceruzou skôr, kým ich vynesiete von, aby ste vedeli kam patria.

Prvý, prípravný náter uskutočníte štetcom tak, že si farbu trošku upravíte riedidlom C6006. Vďaka tomu vytvorí mocnejší kontakt so znečisteným drevom a preklenie lokálne znečistenie tukmi. Druhý náter nanesiete až s odstupom približne 10 hodín. Neunáhlite sa so skracovaním prestávky – spodná vrstva by potom dosychala oveľa dlhšie.

Dávajte si pri natieraní pozor na to, aby ste farbu nenanášali na funkčné a pohyblivé časti. Platí to hlavne pre vonkajšie strany zásuviek, ktoré sa kĺžu medzi latkami v ráme.

Bude trvať približne dva dni, kým sa všetky rozpúšťadlá odparia a farebný náter zostane bez zápachu. Pretriete ho saponátovou vodou, a môžete sa smelo pustiť do ukladania vecí.

A čo vonkajší vzhľad?

Ak príde na chalupu, pobyt na nej je hlavne o pohode a užívaní. Nerobte si hneď starosti so všetkým a rozkúskujte renováciu a opravy do malých, drobných úloh. Dnes sme pripravili vnútro starých nábytkov na používanie.

Nabudúce sa zasa v niekoľkých článkoch budeme venovať renovácii zovňajška. Nemyslite na to, usaďte sa do kresla a vychutnávajte atmosféru miesta. S dobrým pocitom, že riad, príbory a oblečenie sú uložené práve tak, ako ste zvyknutí doma. V čistote.

Written By
More from Milan Gigel
Každá chalupa má chyby, dokonalosť neexistuje
Je taká aká je. Postavili ju svojpomocne, z materiálu ktorý bol v...
Read More
Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Pridaj komentár