Každá chalupa má chyby, dokonalosť neexistuje

Je taká aká je. Postavili ju svojpomocne, z materiálu ktorý bol v okolí. Odchovala mládencov, ktorí narukovali do prvej, veľkej vojny. S deravou, zatekajúcou strechou pretrpela vysťahovalectvo a krízu. Ustála aj ostreľovanie na frontovej línii. Zostarla, spustla a predsa dodnes stojí.

Takýto príbeh možno pripísať nejednej z dnešných chalúp. Preto by vás nemali prekvapiť nedostatky, ktoré sa pomaly ale iste začnú objavovať pred vašimi očami. Nie ste v novostavbe, ale domčeku ktorý postavili pred sto rokmi v dobe, keď záležalo na iných veciach ako dnes.

Krivá v každom smere

Zvyčajne na to prídete pri presúvaní nábytku, ometaní pavučín a súbojom s  dverami, ktoré nemožno zavrieť. Nič nesedí ako má a zdá sa, akoby čosi nebolo v poriadku. Vezmete do ruky šnúrku alebo vodováhu a razom je vo veci jasno.

Betónové podlahy sú zvlnené i štyri centimetre na metri. Steny ubiehajú od kolmice i o desať centimetrov. A ak príde na drevený strop, i ten klesá v dĺžke miestnosti takmer o 20 centimetrov nadol. Ako je to možné?

Možno kleslo podložie pod domom. Možno nerovnomerne preschli niektoré z trámov drevenice. A možno chalupa nikdy nebola tak rovná, ako by ste si želali a chyby narástli pri jej údržbe. Riešením nie je vyrovnanie geometrie, ale utajenie nedostatkov. Nesúperte s výzvou, ktorá je neprekonateľná. Krivá chalupa zostane naveky krivou.

Prievan, ktorý kradne teplo

Zručne nastrojená handra medzi oblokmi, záves na dvojici klinčekov a kus koberca, ktorý treba každú noc natisnúť pod dvere, aby nepodfukovalo. Riešenia, ktoré kedysi boli v chladných mesiacoch roka samozrejmosťou pre utesnenie prievanu dnes už málokto prijme za svoje.

Neznamená to však, že všetky obloky a dvere musíte pre pohodlie a pokoj v duši vymeniť za nové. Investujte čas do svojpomocnej obnovy, nastavenia a pretesnenia, aby obnovili svoju funkciu naplno. Nie je to výzva ktorá by žiadala viac ako základné remeselné zručnosti a zopár kúskov náradia.

Ak ste doposiaľ nikdy nepočuli o polyuretánovom tmele, plastovej fólii a tesneniach formovaných na mieru, nalistujte si slovenský patent číslo 286109 z roku 2006. Ide o dokonalé riešenie pre každú chalupu.

Zavlhnutá, spustnutá, nahnitá

Poškodená strecha nie je jedinou cestou, ktorou sa vlhkosť tlačí do chalupy. Vsiakne do kameňov pod múrmi, vytiahne sa kapilárami nahor a často sa vpije i do dreva, ktorým stúpa vyššie. Ak jej v ceste nestojí účinná bariéra, chalupa vlhne a nepomôže jej ani neustále vetranie. Niekde sa objaví ťažký vzduch, inde plesne, nájdu sa domčeky ktoré prídu o omietku ba i o drevenú konštrukciu, ak sa do nej pustí huba.

Kým sa rozhodnete akokoľvek zakročiť, uistite sa o tom, že okolo chalupy je všade na meter voľného priestoru pre vetranie, a že všetka voda ktorá kvapká zo strechy a priteká zo svahu je odklonená tak, aby odchádzala čo najrýchlejšie preč. Následne sa zbavte húb sírnymi knôtmi a modrou skalicou. To sú zdravé, gazdovské pravidlá, ktoré platia pre každý zanedbaný domček, ktorý môže akoby zázrakom obživnúť.

Až keď sa nič nezmení, investíciám sa nevyhnete. Obkopanie, drenážovanie, injektáž a dodatočné vkladanie vodorovných hydroizolácií je cenovo náročné, nie však natoľko ako pri oveľa väčšom rodinnom dome. Nič však nehorí tak rýchlo, aby ste práce nemohli na nejaký čas odložiť.

Prežratá hmyzom

Dierky v trámoch, dierky v zárubniach, drevený prach ktorý sa sype zo stropu do polievky. Je to príbeh každej drevenice, ktorá má za sebou obdobia vlhkého povetria, opustenosti a nadmerného ticha. Zabýval sa v nej hmyz, ktorý si drevo vzal za svoje.

Neznamená to však, že je nad vaše sily zbaviť sa ho. Ani tisíce dier v jedinom tráme nie sú výstrahou, že vám chalupa spadne na hlavu. Vystriehnite však čas májového/júnového rojenia, v ktorom samičky červotočov kladú nové vajíčka a pustite sa do boja.

Bez chémie sa ich nezbavíte. Sírny knôt zabíja dospelý hmyz, biocídny náter otrávi pre hmyz povrchové vrstvy dreva. Na vás je, aby ste upchali všetky staré dierky, inak nikdy nebudete mať jasno na čom ste. Každý nový dospelec vychádza cez drevo novým, čerstvo vyhryzeným otvorom. Tie staré použije na to, aby ukryl vajíčka. Ak toto beriete na vedomie, ste nad vecou.

Takmer bez pohodlia?

Bez kúpeľne, s dreveným záchodom a studňou vo dvore sa chalupa až priveľmi líši od dnešných rodinných domov. Sú však desiatky ďalších vecí, ktoré majú vplyv na komfort a pohodlie. Kedysi sa žilo inak a záleží iba na chalupe samotnej, čo vám nadelí.

Videli ste už zásuvky, ktoré sú v miestnostiach tesne pod stropom? Kedy sa žiadalo viac svetla ako napájania spotrebičov, nik by nehľadal zásuvku vo výške pleca, pásu alebo kolien.

Prečo sa prechádza z izby do izby a prečo sú medzi nimi výškové rozdiely? Príbytok nie je o oddeľovaní, súkromí a komplikovaní života. Je to zázemie ktoré chráni pred dažďom, chladom, vetrom a snehom. Ktože by riešil takéto malichernosti?

Že sú obloky malé a dnu je pri tmavých stenách temno? Sklá boli drahé, obzvlášť vo formáte väčších tabúľ. A že mal ktosi viac pochopenia pre tmavú drevenú stenu a nie pre bielučký vápenný náter, to tiež nemôžete nikomu brať.

Sú veci ktoré zmeníte. Nie však tie z hlbokej podstaty. Zachovajte chalupe jej prirodzený charakter a nesúperte s veternými mlynmi. Možno ste chalupársky typ, možno nie. To si musíte rozhodnúť sami.

Written By
More from Milan Gigel
Hovädzie na červenom víne sa uvarí takmer samo
Hovädzie plece, sušený bôčik, záhradná zelenina, šampiňóny, červené víno, rajčinový pretlak a bylinky. Nech...
Read More

Pridaj komentár