Wolf Garten Lycos 40/340M – kosačka pre váš letohrádok

Je to výzva, ktorej čelí nejeden chalupár. Ak potrebujete skrotiť porast v členitom dvore, oddychovej záhradke a v sádku pod ovocnými stromami, kosačka vám musí už na prvé zoznámenie predviesť, že to s pohybom v členitom a svahovitom teréne myslí vážne.

Výborná manévrovateľnosť je nevyhnutnosťou a výkon tiež nesmie zaostávať. Obzvlášť preto, že zelenú kulisu chalupy netvoria iba steblá trávy, ale aj nízke byliny, ktoré ženie horúce slnko neustále do kvetu. Je to divočina – romantická, avšak príjemne ustrojená a mäkká.

Aké to je, ak sa rozhodnete strihať káble a zvolíte si tichú, akumulátorovú kosačku ktorá sa svojim štíhlym profilom vtisne do každého zákutia? Zoznamujeme sa v podhorskom kraji s kosačkou Wolf Garten Lycos 4/340M.

Chalupa ako letohrádok

Túto kosačku sme vybrali pre chalupy, ktoré fungujú ako letohrádok. Na celú sezónu sa stávajú náhradou za domov po vzore letného bytu. Ak na chalupe trávite príjemné chvíle od konca jari do polovice jesene, nestane sa že vás zaskočí namiesto slušivej zelene rumovisko, ktoré dosiahlo výšku vašich ramien.

Všetko máte pod kontrolou, pretože sa pustíte do kosenia vždy vo chvíli, keď sa vám žiada. S prihliadnutím na vašu náladu a kondičku, ale aj radosť z vykonanej práce. Zabudnite na hlučný motor a zápach spalín, vykašlite sa na rozbaľovanie predlžovačiek a ich prekladanie. Nabijete batériu, zasuniete ju do kosačky a kosíte.

Bez ohľadu na to, či vychádzate hore briežkom do sádku ktorý končí päťdesiat metrov nad chalupou, alebo sa pustíte len pomedzi kvety, na ktorých sa usadili motýle a včielky.

Na batérie privyknete okamžite

Firma Wolf Garten nie je vo svete elektrických kosačiek nováčikom. Má za sebou niekoľko populárnych modelov, ktoré už desaťročia pomáhajú v záhradkách pri dome. Tentokrát prichádza k dôkladne preskúšanej konštrukcii inovácia – nový motor a jeho napájanie.

V dodávke dostanete nabíjačku, 40-voltový Li-Ion akumulátor s kapacitou 5 ampérhodín a ak by ste nazreli pod kryt kosačky, našli by ste tam bezuhlíkový motor, ktorý sa dnes radí k tým najúspornejším. I vďaka tomu môžete na jediné nabitie počítať s tým, že zľahka pokosíte plochu do výmery 400 metrov štvorcových.

Nabíjanie zaberie 2 hodiny času, tempo kosenia je na vás. Páči sa nám, že v každej chvíli viete ako na tom s energiou ste. Kým na akumulátore sú osadené LED kontrolky po vzore dielenského náradia, na kosačke je osadená stavová LEDka ktorá zmenou farby zo zelenej na oranžovú naznačí, aby ste sa pomaly chystali k oddychu.

Nabíjačka i batéria sú pomerne kompaktné, články sú pri dobíjaní energie ochladzované vzduchom. Veľmi rýchlo sa vám dostane kolorit nabíjania pod kožu. Vytiahnete akumulátor z kosačky a vložíte ho do nabíjačky alebo siahnete na nabíjačku a vykročíte von. Je to rutina, na ktorej vás nič nezaskočí.

Štíhle a ľahké žihadlo

Kosačka váži nesmelých 14 kilogramov a jej šasi a krytovanie sú vyhotovené z plastu. Preto by ste si hneď od začiatku mali z neudržiavanej plochy vyzbierať kamene, úlomky škridiel a stavebný neporiadok, ak tam nejaký je. Pretože nikdy neviete, čo sa môže stať.

V dvoch kĺboch sklopná rukoväť s rýchloupínaním je fajn pre úsporné parkovanie, ale aj pohodlné prenášanie. Kosačku hravo znesiete po schodíkoch z gánku, rovnako pohodovo ju vynesiete po schodíkoch do sadu za chalupou. Nie je bremenom, ktoré by sa priečilo.

Jej prednosti spoznáte vo chvíli, keď ju položíte na zem a začnete ju tisnúť  vpred. Zvládate to ako s detským kočiarom jedinou rukou a pred sebou vidíte ako zeleň získava ustrojenú podobu. Výškový rozsah od 25 do 75 milimetrov sa hodí viac na upravované plochy ako zanedbanú divočinu, spätná väzba v rukách vám vždy prezradí ako sa veci majú.

I na malých kolieskach ide kosačka terénom hladko a bez problému ju manévrujete cez úzke priechody a pomedzi prekážky. Niet miesta, kam by ste ju nedostali a razom si v hlave vytvoríte mapu, ktorej sa budete držať.

Kosačka je bez pojazdu, plne sa spolieha na silu vašich svalov. Veľmi nás prekvapilo, ako sme pochodili pri kosení v brehu. Môžete sa pustiť po vrstevnici, smelo sa spúšťate z jednej terasy na druhú po spojovacej šikmine nadol. Túto kosačku utiahne i dieťa, i senior.

Motor ako na mieru

Boli sme zvedavý, či výkon motora bude zodpovedať možnostiam tohto stroja. Obzvlášť preto, že otočením jedinej klapky môžete zmeniť kosenie so zberom na aktívne mulčovanie.

Kosačka prejde cez vláknité stonky žihľavy bez toho, aby ste čokoľvek postrehli. Stiahne a rozdrví aj prerastený kút s pakostami. Húževnaté byle pevnej paliny sú však pre ňu už priveľkým sústom. Raz ich stiahnete kosákom a máte po starostiach.

Čím to je, že kosačka má výborný zdvih nakosenej hmoty pri zbere do koša a výborne funguje aj funkcia mulčovania? Nie je v tom iba vaša stratégia, pri ktorej sa vyhýbate rannej a večernej rose. Objem šasi je prispôsobený dĺžke noža a krútiacemu momentu motora. Ak nazriete k nožu, ihneď si všimnete ten plný stred. Funguje ako obmedzovač objemu trávy, aby nože vždy pracovali s primeraným sústom.

Z času na čas sme zachytili kmienok nedobre vypíleného náletu, inokedy sme zasa prešli cez veľkú terénnu ryhu. Motor nie je tak silný, aby kosačku poškodil silným nárazom noža o prekážku. Ba zdá sa nám, že i pružina pod akumulátorom striehne na moment, keď k zablokovaniu motora príde.

Jednoducho batéria vyskočí a čaká na zasunutie späť. Zžili sme sa s tým tak rýchlo, že sme už nemali obavy vstúpiť ani do neprebádaných zákutí.

Rosy a hmly sa nebojte

I keď výrobca neudáva žiadnu bezpečnostnú triedu z pohľadu odolnosti voči vode, z niekoľkomesačných skúseností môžeme povedať, že nejde o žiadnu citlivku. Parkovať ju môžete smelo pri dverách na priedomí s tým, že akumulátor sedí doma v nabíjačke.

Každá kvapka vody steká nadol, všetky kľúčové prvky sú uzavreté pod krytovaním. Jediné čo sa vyplatí zavesiť na klinec mimo dosahu kvapiek dažďa je zberný kôš. Postupom času sme však nadobudli pocit, že mulčovanie je pri kosení letohrádku natoľko dokonalé, že sme od zberu postupne ustúpili.

Tak zostávajú živiny z pokosenej hmoty v neustálom kolobehu až do príchodu neskorej jesene. Posledné dve kosenia už budú so zberom. Je to prevencia pred hubovými chorobami.

Rýchlo prišla, okamžite sa ujala

Ak touto kosačkou vstúpite do upraveného letohrádku, kde sú plochy okolo chalupy dlhodobo udržiavané, nič vás nezaskočí. Užívate si voľnosť pohybu, spoľahlivé kosenie, zber i mulčovanie, rovnako rýchlo sa zžívate s nabíjaním.

Hlavnou prednosťou je nielen komfort a tichý chod, ale aj skvelá manévrovateľnosť. Úzke telo,  štíhle vyhotovenie a nízka hmotnosť sú v rovnováhe, takže vám nikdy nie je zaťažko vykročiť do práce. Nie, s pozemkom cez 3000 štvorcových metrov nedáte celú plochu na poriadok v jedinom priechode. Každý deň si však vyberiete časť, ktorej kosenie vám bude robiť radosť.

Ak vás súprava kosačky s nabíjačkou a 5Ah akumulátorom Wolf Garten Lycos 40/340M (299,99€) zaujala,  a pobyt na chalupe je pre vás pravidelnou, sezónnou záležitosťou, je to voľba pre vás. Obzvlášť preto, že s rovnakým akumulátorom môžete napájať ďalšie záhradkárske náradie okolo chalupy. Ak ste však kúpili nový chalupársky sen, alebo chodíte z povinnosti len vykášať vzrastajúce rumovisko vo dvore rodičovského domu, budete potrebovať čosi výkonnejšie.

Written By
More from Milan Gigel
Zapekaný baklažán – takto chutí najlepšie
Je to oslava leta v jeho lenivom, vidieckom rozpuku.  Zozbierate v záhradke zrelé baklažány...
Read More

Pridaj komentár