Ako sa varí v elektrickom tlakovom hrnci?

Je to varenie, pri ktorom nemusíte stáť nad sporákom s vareškou v ruke. Usadíte sa do kresla, prelistujete časopis a kým sa dostanete na poslednú stránku, obed je takmer hotový. Rýchlejšie, ako by ste čakali.

Aké to je ak sa vydáte po cestičke expresnej kuchyne s elektrickým tlakovým hrncom SENCOR SPR 3900SS? Vybavili sme ním na niekoľko týždňov našu kuchyňu, aby sme vám prezradili viac.

Hrniec var

Žiadne starosti s plynovou prípojkou, žiadne nároky na kuchynské vybavenie. Svoj kútik pre varenie si s týmto hrncom vyčaríte kdekoľvek – hoci aj na chalupe, na ktorej prebieha rekonštrukcia alebo vo dvore, pod statným gaštanom. Ak si spomínate na staručkú remosku, tušíte o čom je reč.

Vybalíte hrniec zo škatule, rozložíte ho na stole a vo chvíli keď ho pripojíte do zásuvky, môžete sa pustiť do varenia. Pred vami je 5,5-litrová varná nádoba  s elektrickým ohrevom a pokrievka. Hrniec, v ktorom navaríte až 6 porcií jedla pre početnú rodinu.

Bez toho, aby ste museli vykĺznuť z kuchárskej rutiny, varíte presne tak ako ste zvyknutí. Opražíte na masti cibuľku, pridáte mäso a pokračujete krok po kroku, aby ste pripravili výborný, kotlíkový guláš. Máte priamy kontakt so surovinami práve tak, ako pri tradičnom varení na sporáku.

Praženica, zeleninová polievka, bryndzové halušky, zemiaková kaša i králik na smotane – nič nestojí v ceste vašim návykom. Ak hľadáte elektrický hrniec, ktorým vyčaríte improvizovanú kuchyňu kdekoľvek, tento to zaručene zvládne. 

Všestrannejší ako by ste čakali

Možno ste práve dostali chuť na parené buchty, možno rozmýšľate o tom, či v elektrickom hrnci napražíte šišky alebo rezne. Veci sa majú tak, že pripravíte všetko ak si vystačíte s rozsahom teplôt od 30 do 180 stupňov Celzia.

Ak naplníte hrniec olejom, máte z neho fritézu. Keď použijete podložku pre parenie, môžete na nej pripraviť rybu, zeleninu alebo aj knedle. A ak dnu vložíte papierové košíčky s cestom, alebo ním priamo naplníte hrniec samotný, upečiete v ňom mafiny alebo aj bábovku s pohárom uprostred.

Všetko je to len na vašej šikovnosti. Na hrnci dokážete nastaviť teplotu i časovač ohrevu, takže olej bude mať pri vyprážaní ideálnu teplotu a ani bábovka neprihorí ak sa vo dvore zarozprávate so susedmi. A ak si poviete, že idete fermentovať mlieko s jogurtovou kultúrou, i s tým môžete počítať.

Páči sa nám, že mnohé z predvolieb sú vybavené funkciou “udržať teplé”. Ak sa polievka dovarí, nevychladne. Automat ju uchová horúcu až do servírovania.

Expresné varenie šetrí čas

Nám sa najväčšmi zapáčila funkcia varenia v tlaku. Za dve minúty uvaríte čerstvú zeleninu do mäkka, na zemiaky si vystačíte so štyrmi minútami, predmočená fazuľa je hotová za 12 minút a ani to najtuhšie mäso nebudete musieť variť dlhšie ako 15 minút.

To vďaka tomu, že pokrievka je vybavená zámkom a tlakovými ventilmi. Po priklopení ju len pootočíte a páčka ventilu udrží horúcu paru pod tlakom vo vnútri. Vždy s časovačom, ktorý sám spustí odpočet po tom, čo sa hrniec plne natlakuje.

Ak máte jediný hrniec, v ktorom chcete aj urýchliť varenie, aj dať jedlám tradičnú podobu musíte troška zmeniť svoje postupy. Nebudete oprážať základ, aby vám pri varení v tlaku penil. Nebudete miešať zeleninu s mäsom, keď potrebujú pre uvarenie odlišný čas. Varenie rozdelíte na etapy a postupne prikladáte suroviny, ktoré potrebujú kratšiu tepelnú úpravu. 

V posledných rokoch vyšla kopa kuchárskych knižiek pre varenie v hrncoch typu “instant-pot” a všetky sa zhodujú v tom najdôležitejšom. Pri varení ušetríte oveľa viac času ako by ste čakali a my to môžeme potvrdiť. Čas sa počíta na minúty ak máte všetky suroviny pripravené, očistené a nakrájané.

Veľmi sa nám páči, že máte pri varení plnú kontrolu nad tlakom v hrnci. Odstupňovaný je až v siedmich stupňoch od 20 do 80 kPa. Pri dvojke sa vyrovná ostatným elektrickým hrncom z tejto kategórie, pri sedmičke súperí s najmodernejšími tlakovými hrncami pre použitie na sporáku. V čom sa prejaví zmena tlaku? V čase varenia, ale aj textúre varených surovín.

Zvládne ryžu i pomalé varenie

Ak už máte elektrický hrniec, nemusíte sa obzerať po inom. Na tomto modeli nájdete dve šikovné funkcie naviac. Tou prvou je automat pre varenie ryže a obilnín. Namiesto toho aby ste odpočítavali čas pre ich varenie vo vode, hrniec ukončí varenie vo chvíli, keď sa všetka voda vyvarí. Odmerkami určíte, koľko jej k ryži treba. Podobne pracujú všetky ryžovary, ktoré už pred rokmi dorazili do našich domácností.

Druhou funkciou je pomalé varenie, pri ktorom dosiahnete najjemnejšiu štruktúru mäsa s chuťou, ktorú neprekonáte žiadnou inou tepelnou úpravou. Tým, že pri nízkej teplote trvá jeho var 8, 10 či dokonca 12 hodín sa všetky tuhé tkanivá zmenia na jemný rôsol. 

Vždy nás prekvapuje, že po jeho boku nikdy nenájdeme rozvarenú zeleninu či zemiaky. Zachovajú si svoju konzistenciu práve tak, akoby ste ich varili tradičným spôsobom. Na rozdiel od pomalovarného hrnca s hrubostennou kameninovou nádobou to funguje dobre i v tenkom, hliníkovom.

Prečítajte návod, pripravte si utierku

Je iba malá šanca, že bez prečítania návodu intuitívne pochopíte ako funguje ovládacie koliesko s displejom na tomto hrnci. Musíte odhaliť význam symbolov a predvolieb. Vďaka prehľadnému návodu a šikovnej tabuľke v ňom to však nie je problém. Škoda, že výrobca nenalepil tabuľku priamo na veko hrnca.

Umývanie je bezproblémové, varnú nádobu potiahnutú teflónom vyberiete von kedykoľvek chcete. Pri prenášaní jedla, jeho uchovávaní v chladničke, alebo pri umývaní. Ak popri ňom opláchnete i pokrievku, máte všetko hotové. Nečakajú vás žiadne povinnosti navyše. Len z času na čas vyprázdniť zbernú nádobku, do ktorej odteká vyzrážaná para z hrnca.

Pripravte sa na hustý oblak pary v kuchyni pri varení v tlaku, modrasté podsvietenie nočnej kuchyne ak je hrniec zapojený do zásuvky (i vtedy keď v ňom nevaríte) a nezabudnite na utierku, bez ktorej horúci hrniec nevytiahnete von – nemá uši, pretože je vložený do tlakovej nádoby. A ak príde na zvukovú signalizáciu, ktorá ohlási ukončenie varenia, páčilo by sa nám ak by bola troška hlasnejšia. 

Musíme však povedať, že návyk je rýchly a ak patríte k tým čo denne varia, určite budete používať hrniec v jednom kole. Pri expresnom varení zeleniny a strukovín, pri každom mäsovom pokrme a to aj v komforte dobre zariadenej kuchyne v panelákovom byte. Ten ušetrený čas za to stojí.

Sencor SPR 3900SS (179 €) je dobre stavaný elektrický hrniec, ktorý zvláda nielen tradičné varenie, ale aj fritovanie, varenie v pare, varenie v tlaku, automatické varenie ryže a pomalovarnú techniku. Oslovil nás spracovaním pri ktorom očakávame dlhoročnú spoľahlivosť. Získal si nás objemom varnej nádoby i povrchovou úpravou. Ak hľadáte šikovne spracovaný instant-pot, určite tento model na pultoch predajní neprehliadnite.

Written By
More from Milan Gigel
Čím nahradiť latrínu na chalupe bez kanalizácie?
Vykopať v zemi hlbokú dieru, prikryť ju pre súkromie malou drevenou búdkou a postupne...
Read More

Pridaj komentár