Ako ochrániť čistotu chalupy bez chémie?

Staré chalupy majú svoje čaro. Sú postavené z tradičných materiálov a ak prešli len citlivou rekonštrukciou, sú malou oázou ošúchanej, vidieckej čistoty. Drevo, hlina, piesok, sklo i vápno majú k prírode oveľa bližšie ako moderné materiály. Bez modernej chémie, ktorá by z nich unikala.

Vždy by ste na to mali pomyslieť, keď sa pustíte do upratovania. Kým starý drevený stôl bez rozmyslu len pretriete ľanovým olejom, aby bol opäť fit a odolal špliechajúcej vode z lavóra, pri čistení a umývaní by ste tiež mali vypustiť modernú chémiu.

Nie, neznamená to že všetko len pozametáte a oblížete mokrým vechťom. Bez toho, aby ste unikli z cvalu modernej doby, aj v obchode môžete nájsť čistiace prostriedky, ktoré uchovajú chalupu v jej prírodnej čistote. Počuli ste už o čistiacich tabletách DM Denkmit Nature?

Saponát na počkanie

Na prvý pohľad to vyzerá zvláštne. Otvoríte škatuľku, vytiahnete z nej malú, šumivú tabletu a vhodíte ju do pollitrovej fľaše s rozprašovačom. Vidíte ako začnú nahor stúpať bublinky a po niekoľkých minútach ste pripravení. Kým univerzálny prostriedok vyfarbí vodu na belaso, citrusový je žltý. Nemusíte si značiť, čo v ktorej fľaši máte.

Výrobca v tabletách udáva 93-percentný podiel rastlinných zložiek bez toho, aby bližšie prezradil o čo ide. Čistiaci prostriedok sa vraj rýchlo rozloží a nezostane po ňom ani stopa. Ak uvážite, že v pollitrovej fľaši je iba za čajovú lyžičku ekologického čistiaceho prostriedku, je to fajn.

Nie, nemusíte pri každom upratovaní zarábať nový saponát. Takto pripravený vo fľaši vydrží celé mesiace – až kým ho neminiete. Najlepšie mu bude kdesi v skrini, mimo slnka a mrazu.

Na tuky i vodný kameň

Rozprašovač vyrába mokrú penu, ktorú sa nám osvedčilo nanášať nie na handričku, ale na čistenú plochu. Handričku najprv namočíte do čistej vody, saponát nanesiete kam treba a zvyšok je už iba o zotieraní. Pení iba nepatrne a nemizne vám pred očami, ako leštidlá. Rozotriete ho na veľkú plochu bez toho, aby ste mali pocit, že musíte pridať.

Kým štítky o modrom prostriedku hovoria ako o univerzálnom a o žltom že je pre kúpeľne, my sme pri používaní postupne zistili dve veci. Oba čističe stiahnu k dokonalosti prach, hlinu a bežné nečistoty. Modrý je výborný na zamastené plochy. Žltý zasa na tie, kde vodný kameň vykreslil biele stopy. Ak máte aj vy v studni tvrdú vodu a pri jej nosení dnu kde-tu našpliechate, viete o čom je reč.

Páči sa nám, že vyčistené plochy zostávajú úhľadné, bez rušivého pachu parfumov. Nestalo sa nám, že by sme za ne museli hľadať náhradu. V porovnaní s čistou vodou sú oveľa účinnejšie, veľmi však pomôžu utierky z mikrovlákna.

V núdzi môžete improvizovať

Možno vám to tak trocha pripomína babské recepty pre umývanie sódou či citrónom, máme však pocit že v tomto prípade to funguje výborne a bez starostí. S dobrým pocitom, že chalupa zostane ako-tak ochránená pre zbytočnou chémiou.

A ak by ste presa len na nákup v drogérii zabudli, vybavíte to nabudúce. Mimochodom, rozmýšľali ste už o tom, čo všetko vylejete do dvora po každom umývaní riadu, praní, osobnej hygiene či veľkom upratovaní. Tam kde nie je kanalizácia ktorá by to odniesla preč, všetko zostáva v pôde a rastlinách čo v nej vyrastú.

Written By
More from Milan Gigel
WOLF Garten Lycos 40 300T – preč s burinou na nedostupných miestach
Sú miesta, ku ktorým sa v okolí chalupy kosačka pri údržbe divokej zelene...
Read More

Pridaj komentár