WOLF Garten Lycos 40 300T – preč s burinou na nedostupných miestach

Sú miesta, ku ktorým sa v okolí chalupy kosačka pri údržbe divokej zelene nedostane. Tam, kde nízky podvozok nedokáže kopírovať stiesnený a členitý terén, najšikovnejším pomocníkom je vyžínač. Ušetrí námahu, ktorú by ste museli podstúpiť s kosákom v ruke.

Vtisne sa tesne ku plotu, prederie sa do podrastu kríkov a ak príde na strmé brehy, okraje schodísk a úzke okapové chodníčky, úspora času je úžasná. Aké je to, ak sa rozhodnete k tejto výzve povolať akumulátorový vyžínač? Zoznamujeme sa na chalupe so šikovným pomocníkom Wolf Garten Lycos 40/300T.

Bez hluku a káblov

Zabudnite na rozvíjanie predlžovačiek, rozlúčte sa s hlučným spaľovacím motorom a zápachom spalín. Tento vyžínač je napájaný Li-Ion akumulátorom, vďaka ktorému si rýchlo privyknete na voľnosť pohybu a bezstarostné nabíjanie.

Vytiahnete z nabíjačky batériu, zasuniete ju do konca rukoväte a od tejto chvíle je vyžínač pri živote. Stačí zatlačiť spínač a okamžite sa roztočí hlava s lankom, ktoré energicky reže jedno steblo trávy za druhým.

Ak ste čítali naše postrehy z používania ľahučkej kosačky Wolf Garten Lycos 40/340M, tušíte o čom je reč. Akumulátor má pracovné napätie 40 voltov a diagnostický modul, ktorý po kliknutí na gombičku zobrazí úroveň zostávajúcej energie. My sme si do testu zvolili 5 ampér hodinovú verziu, vyžínač si však bohato vystačí i s ľahším, 2.5 Ah akumulátorom.

Rýchlonabíjačka je vybavená aktívnym chladením a prázdny akumulátor nabije približne za dve hodiny. Ak si nájdete šikovné miesto pre trvalé osadenie, veľmi rýchlo si vypestujete nový kolorit. Batériu parkujete v nabíjačke, aby ste ju pri každej príležitosti vzali v plnej čerstvosti do stroja.

Chvíľu potrvá, kým si uvedomíte aké je všetko jednoduché. Ak visí vyžínač na priedomku, vyplatí sa vám naň siahnuť i vtedy, ak treba ustrojiť len miesto v okolí smetiaka. Nemusíte sa premáhať, nič nechystáte, okamžite vyžínate.

Stredná trieda výkonu

Od prvého momentu pocítite, že ide o model ktorý nie je určený len pre drobnú kozmetiku a dokončovacie práce. Výrobca síce na štítku neprezradí, aký výkon môžete od elektromotora očakávať. Isté však je, že je výborne zladený s 30-centimetrovým záberom i 1,5-milimetrovou hrúbkou lanka.

Spočiatku mäkká spätná väzba, akoby naznačovala pruženie. Mysleli sme, že by vyžínaču svedčalo hrubšie lanko. Stačilo však spotrebovať jeho poprehýbané začiatky a všetko sa rozbehlo na plný výkon. K zemi padá nielen tráva s kvitnúcimi bylinami, ale aj vláknité stonky žihľavy, drevité byle oplodí kozej nohy a slivkové nálety v ovocnom sade.

Motor pracuje svižne a lanko priam energicky prechádza všetkou zelenou hmotou. Rázne, plnou silou, bez náznaku slabosti. Jeho výkon nás vyhnal do zanedbaných zákutí. Prekážkami skál, zabudnutých plechov a polien sme prechádzali bez kolízií a zaváhaní.

Ak hľadáte stroj, ktorý dokáže skrotiť porast, ktorý sa vyšvihol do výšky stehien, môžete si byť istí že v tomto prípade sa to zaobíde bez hrabania. Najprv skosíte vrchnú tretinu, potom druhú a v zápätí ste pri zemi. Akoby ste nepostupovali v ploche, ale v hĺbke. Páči sa nám tento prístup.

Ergonómia zaostáva

Hoci vyžínač zo svojej podstaty nie je ťažký, predsa len sa zdá akoby výrobca nedotiahol ergonómiu k pohodliu. S jednoduchým popruhom, naklopiteľnou hlavou a posuvným držadlom sa síce priblížite k správnemu nastaveniu, nie však tak mocne ako by ste čakali.

Nejde len o postroj, ktorý bol nahradený popruhom. Pri váhe cez 3 kilogramy sa nedá počítať s tým, že to utiahnete bez závesu v rukách. Ide hlavne o celkové zladenie uhlov a dĺžok. Akoby bol stroj určený pre ľudí s výškou cez dva metre a všetci nižší sú tak trocha mimo hru.

Počas niekoľkých týždňov sme si na obmedzenú mieru komfortu privykli. Veď výkon bol v poriadku a vždy sme dosiahli taký výsledok, ako sme čakali. Museli sme len zniesť o čosi viac únavy, ako je potrebné.

Zlyhal nám v rukách

Pri práci a opakovanom prestavovaní geometrie sme sa časom prepracovali k poruche. Praskla objímka, ktorou je k tyči vyžínača upevnená spodná rukoväť. Poddimenzovaný plastový dielec bez výstužných vlákien či kovového zosilnenia nezniesol záťaž, ktorá vyplynula z nepohody.

Vymeniť jednoduchú súčiastku za náhradu zo servisu nedá žiadnu námahu. Isté však je, že ak neprejde konštrukčnou zmenou, zlomí sa znova a znova. Zdá sa, akoby konštruktéri a dizajnéri vo Wolf Gartene nemali tentokrát šťastie.

Kým ich elektrické a akumulátorové kosačky sú vychýrené ergonómiou, spoľahlivosťou a úspornou prevádzkou, naše tohtoročné zoznamovanie s novým akumulátorovým vyžínačom nedopadlo tak dobre, ako sme čakali.

Dávame však firme šancu a radi si zopakujeme test o rok, s nástupcom tejto prvotiny. Potrebuje dotiahnuť aby sa vyrovnala ostatným na trhu.

Akumulátorový vyžínač Wolf Garten Lycos 40/300T (99,90 € bez akumulátora) zatiaľ nedospel do formy, ktorá by popri vyrovnanom výkone a pohodovom kolorite priniesla i bezchybnú ergonómiu a spoľahlivosť. Chybu vidíme v nedobre doriešenom závese, zlom zauhlení hlavy, ako aj nedostatočnej robustnosti upevnenia rukoväte. Radšej si ho pred kúpou vyskúšajte, aby ste nezažili zbytočné sklamanie.

Written By
More from Milan Gigel
Pripravte si krémovú ryžu s cibuľou, chutí nezabudnuteľne
Miska plná cibule a k nej dve hrste ryže. Hoci to na prvý pohľad...
Read More

Pridaj komentár