Nemôžete kúpiť to, čo kataster nezapíše

Je to prekrásny sen, ktorý vám preblysne hlavou vo chvíli, keď si poviete áno. Toto je tá pravá. Romantická chalupa, rozkvitnutý ovocný sad a záhrada, ktorá po prvýkrát v roku žiada o to, aby ju niekto obehol za rannej rosy s kosou. Tú nemožno odmietnuť.

Nazreli ste však do katastra, či je všetka táto nádhera naozaj na predaj práve tak, ako si myslíte? So starými chalupami často vyplávajú na denné svetlo i staré hriechy, ktoré môžu mať korene v časoch dávnejších, ako ste ochotní pripustiť.

Nájdite ju na mape

Nie, nemusíte odchádzať na kataster, aby ste sa o vyhliadnutej chalupe, hospodárskych stavbách a pozemku dozvedeli viac. Stačí len aby ste si v internetovom prehliadači otvorili mapový klient ZBGIS a do vyhľadávacieho políčka vpísali ulicu, popisné číslo a obec, v ktorej sa nachádza.

Ak v zobrazenom pláne nespoznávate domček o ktorý máte záujem, pomôžte si leteckou snímkou. Kliknite vpravo na ikonku podkladových máp, zvoľte tú s názvom Ortofoto a zrazu je všetko ako na dlani – z vtáčej perspektívy.

Vidíte chalupu, sad, záhradku, oplotenie ale aj príjazdovú cestu. Spoznávate susedné domy ale aj háj, ktorý je hore nad lúčkou. Na čo je to dobré? K mapám sú priložené aj úradné záznamy.

Komu patrí zem a kde je humno?

Každá parcela a stavba má podobu ohraničenej plochy s identifikačným číslom. Kliknete na ňu, s istotou potvrdíte počítaču, že nie ste robot a razom vidíte, aké záznamy sú vedené v listoch vlastníctva. Pred vami sa rolujú mená, adresy  a dátumy narodenia tých, ktorým objekty patria.

Raz je to jediná parcela s číslom, na ktorej sú zakreslené budovy. Inokedy je to súbor viacerých parciel. Ba často sa stáva, že i miesto pod budovami má samostatné parcelné čísla. Práve tu sa dozviete, aký je majetkový stav chalupy a jej príslušenstva.

Po boku mien majiteľov si môžete bezplatne zobraziť i úplný list vlastníctva, na ktorom nájdete ďalšie údaje – bremená, prenájmy, plomby, správcu či iné oprávnenia, ktoré boli zapísané na katastrálnom úrade. Všetko, o čom by ste mali vedieť.

Na čo je to dobré?

Nemôžete kúpiť a zapísať do katastra to, čo nepatrí predávajúcemu. A nepatrí mu to, čo nie je pred kúpou zapísané na katastri v listoch vlastníctva. Každá nezrovnalosť znamená problém, ktorého riešenie môže byť v nedohľadne.

Pozemok, na ktorom stojí chalupa môže celý alebo čiastkou patriť niekomu inému. Humno na ktoré sa pozeráte nemusí v mape vôbec existovať – nemožno ho kúpiť, iba v tichosti prijať. Pre zmenu stajňa ktorá stojí na pozemku majiteľa chalupy môže mať popisné číslo a patriť úplne inému človeku.

Ba stáva sa aj to, že jedno a to isté miesto vystupuje v registri parciel E-KN s odlišnými majiteľmi ako v registri C-KN. Znamená to, že je tam nesúlad, ktorý dodnes nebol vyriešený. Na prvý pohľad formalita, v skutočnosti cesta s neistým výsledkom.

A čo prístup?

Z mapy nevyčítate, či sú ploty na správnom mieste – to dokáže zamerať podľa geometrického plánu iba geodet. Dokážete si však prezrieť bezprostredné okolie. Je poľná cesta skutočne cestou, ktorá vám umožňuje vstup na pozemok?

Alebo je to parcela s kopou neznámych vlastníkov, ktorá je v správe Slovenského pozemkového fondu? Umožní vám prístup po stáročia, alebo vás čaká súdny spor, ktorý pre vás za odplatu určí bremeno prístupu či prejazdu cez susedné parcely?

Buďte vnímaví a študujte. Katastrálnu mapu, listy vlastníctva ale aj kúpnu zmluvu. Nech kúpite naozaj to, čo chcete.

Written By
More from Milan Gigel
Ako ochrániť čistotu chalupy bez chémie?
Staré chalupy majú svoje čaro. Sú postavené z tradičných materiálov a ak prešli len...
Read More

Pridaj komentár