Parkside Performance PAMFWP 20-Li B2 – šikovný pomocník pre renováciu chalupy

Máloktorá práca žiada tak veľa trpezlivosti ako renovácia chalupy. Všetko, akoby sa ukrývalo v detailoch, pri ktorých neviete odhadnúť ani remeselné spracovanie, ani popísať materiály, ktoré zlyhávajú. Každý oblok je iný, každé zákutie prešlo pod rukami remeselníkov v inom desaťročí.

Je to výzva nielen na zručnosť a šikovnosť, ale aj na nástroje s ktorými pracujete. Nikoho neprekvapí, že po boku dlát, hoblíkov, pílových listov a špachtlí padne voľba aj na oscilačné multináradie. Aký je akumulátorový model Parkside Performance PAMFWP 20-Li B2 z predajnej siete Lidl?

Výkon bez káblov

Celý rad Parkside Performance stavia na tom, že má 18-voltové napájanie Li-Ion akumulátormi a bezuhlíkové motory, ktoré dokážu vniesť do práce výkonovú rezervu. Nabijete batériu v rýchlonabíjačke, zasuniete ju do náradia a od tejto chvíle môžete so slušnou výdržou pracovať bez toho, aby vám prekážal napájací kábel.

Hoci sa pohybujeme v hobby segmente supermarketov, v rukách vidíme technológie zo značkového sveta remeselníckych náradí – kvalitný akumulátor ktorého kapacita zodpovedá značeniu, motor ktorý namiesto uhlíkov udržiava v pohybe elektronika a kovovú prevodovku, ktorá sa neopotrebuje pri prvej záťaži.

V rovnakom vyhotovení nájdete v rade Performance i akumulátorový skrutkovač, chvostovú pílu, uhlovú brúsku a príklepovú vŕtačku. Všetky s rovnakým napájaním, takže akumulátory môžu podľa potreby putovať z jedného stroja do druhého.

S rýchlonabíjačkou, avšak bez nástrojov

V kufríkovom balení multináradia nájdete stroj samotný, akumulátor s kapacitou 2 Ah, adaptér pre pripojenie vysávača a rýchlonabíjačku s aktívnym chladením, ktorá nabije dodávaný akumulátor za 40 minút. Nie sú tu žiadne nástroje, s ktorými by ste sa mohli pustiť do práce. Tie si musíte dokúpiť samostatne.

Buď si ich zo širokej škály sortimentu zaobstaráte od iných výrobcov, alebo siahnete po ponuke Lidlu. Ten má v aktuálnej ponuke tri škatuľkové súpravy, každú s odlišnou špecializáciou.

Prvá je určená pre výmenu obkladačiek, zrovnávanie minerálnych povrchov, odstraňovanie lepených podláh a jednoduché rezy. Druhá súprava sa špecializuje na rezy kompozitných materiálov a kovu. Tretia zasa na pílenie dreva a brúsenie detailov a nedostupných zákutí.

Na značkách nezáleží

Od prvého momentu je jasné, že náradie je vyrobené tak, aby si rozumelo s nástrojmi všetkých značiek – Fein, Makita, Bosch, Black & Decker – firma nerozhoduje. Odskúšali sme originálne nástroje z ich sortimentu a všetko pasuje – s výnimkou trojuholníkovej brúsnej dosky Bosch, na ktorej prekáža vystúpená lemovka.

Upínanie nástrojov sa spolieha na rozetu šiestich bodov, ku ktorých ich pritlačí pritiahnutá matica alebo aretačná páka so silnou pružinou. Záleží na tom, po akom nástroji siahnete. Tie so zadným vybratím budete iba nasúvať a zaisťovať páčkou. Tie ktoré majú montážny otvor zasa prikrútite maticou.

Páči sa nám, že nemusíte ako kedysi hľadať imbusový kľúč, aby ste dotiahli montážnu skrutku. Len prstami pritiahnete na voľno  rýchloupínaciu maticu s vrúbkovaným okrajom a zvyšok už zaobstará pružina. Ukotvenie je spoľahlivé, nenarazili sme na žiadne nedostatky.

Univerzálnosť cítiť i v detailoch

Keďže výrobca nevie aké nástroje budete používať, voľný priebeh necháva i ďalšej podpore. Tou prvou je LEDka, ktorá nasvecuje pracovnú plochu. Osadená je v čele, s jednoduchým difúzorom ktorý sa snaží rozprestrieť kužeľ svetla čo najuniverzálnejšie, bez akéhokoľvek ohniska.

Podobné je to s prípravou pre odsávanie prachu. Je to skôr manžeta s vyústením násadky, ktorá sa voľne pohybuje zo strany na stranu bez toho, aby spolupracovala s nástrojom. Nečakajte brúsne dosky a papiere s otvormi, aby cez filcové tesnenie smerovali prach k odsávaniu.

Je to skôr na rozumnom kompromise – prach sa odsáva z pracovnej zóny a ak chcete, aby sa hadica vysávača nekývala zo strany na stranu, prichytíte ju k telu náradia kravatkou alebo lepiacou páskou. Ak máte radi voľnosť pri výbere príslušenstva a nástrojov, časom prídete na to, že to nie je najhoršie riešenie. Prach vypustíte von cez okná.

Výkon pod kontrolou

Výkon motora výrobca neprezrádza, oscilačná prevodovka však pri voľnobehu dokáže urobiť 20 tisíc kmitov za minútu. Tie vďaka riadiacej elektronike možno pomocou otočného kolieska plynule znížiť až na úroveň 8 tisíc kmitov.

Rozsah, s ktorým sa môžete stretnúť aj pri modeloch s napájaním zo zásuvky ladí s kompletnou škálou nástrojov – od píly s malým zubom až po veľkoplošný, okrúhly disk pre brúsenie. Páči sa nám, že otáčky motora sú pod kontrolou, hoci elektronika nestriehne na to, aby boli pri zvyšujúcej sa záťaži konštantné.

Ide nielen o pracovné pohodlie, ale aj o záťaž prevodovky. Tak ako pri iných značkách multináradí, i tu musíte mať cit pre primeranosť. Čím väčší nástroj, tým intenzívnejšie tempo kmitu.

Na prvé zoznámenie máme pocit, akoby výkon tohto stroja v ničom nezaostával za elektrickými modelmi so 180 až 250-wattovým motorom. Spokojní sme pri rezaní, špachtľovaní i brúsení. Zdá sa, akoby multináradie malo rovnaké pracovné tempo bez ohľadu na to, či je batéria úplne nabitá, alebo sa blíži ku koncu.

Na jedno nabitie môžete očakávať pracovný cyklus od 30 do 60 minút, v závislosti od záťaže. Ak máte pocit, že potrebujete viac, nie je problém vymeniť akumulátor za náhradný, s dvojnásobnou kapacitou.

Vibrácie unikajú za ruku

Nie, tento model nepatrí medzi najmenšie na trhu. Ba máme pocit, že je až neprirodzene dlhý s batériou, ktorá sa z času na čas zapletie v stiesnenom priestore pod ruku. Postupom času však zistíte, že to má svoje opodstatnenie.

Ide o vibrácie, pre ktoré akoby sa ruka stala nulovým bodom. S minimálnym brnením v prstoch odchádzajú kdesi ku koncu, kde sa chvenie premietne práve do akumulátora samotného. Ten tvorí protiváhu k pracovnému nástroju pri práci.

Pogumované povrchy sú protisklzové, miesta pre položenie rúk majú správne proporcie a tvarovanie. Veľmi rýchlo si privyknete na pohodlie, ktoré vás pri práci čaká. Platí to nielen pri práci na zemi či pracovnom stole, ale aj vtedy keď musíte náradie dvíhať nad hlavu.

S hmotnosťou 1490 gramov nejde o záťaž, ktorá by bola neprimerane namáhavá. Práve naopak – akumulátor s 2 Ah kapacitou akoby bol priamo ladený do predajnej zostavy.

S drevom, plastom i sadrou si rozumie

Chalupárske prostredie je hlavne o dreve – brúsite okná a rámy, obnovujete drevené stropy, prebúdzate k poslušnosti starý nábytok a opravujete lokálne poškodenia podláh – na to všetko nájdete v tomto náradí dostatok výkonu. Kým sú pílky ostré a brúsne papiere fit, môžete počítať s dokonalou službou, pri ktorej nemáte pocit obmedzenia.

Vysklievanie výplní zo sklenárskeho tmelu zvládnete nožovou špachtľou pri vibráciách rovnako dobre, ako podrezávanie rozšliapaných asfaltových papierov či nalepeného linolea z podlahy. S ostrou špachtľou má multináradie silu ostrého pracovného noža. Práca napreduje nečakane rýchlo.

Podobné je to pri vybrusovaní škárovania medzi dlaždicami a obkladačkami, či zrovnávaní nešikovných opráv maltami z predchádzajúcich rokov. Či je základom sadra, vápno alebo cement, bez toho aby ste tlačili na karbidové nadstavce, všetko funguje.

Nepočítajte však priveľmi s rezaním kovov. Nie je problém zarezať medenú rúrku od kúrenia, plastovú rúru odpadu, alebo zrovnať s okolitým povrchom klince, ktoré nechcú ani von ani dnu. Je to však práca, ktorá skracuje výdrž batérie.

Parkside Performance PAMFWP 20-Li B2 (99,99 €) je akumulátorové, oscilačné náradie, do ktorého sa môžete mocne zaprieť nielen pri renovačných prácach, ale hoci aj pri stavbe kanoe pre víkendové splavy v letnej sezóne. Páči sa nám voľnosť pohybu s minimálnymi vibráciami v rukách, ako aj slušná výdrž batérie a výkon, ktorý možno prirovnať k modelom s elektrickým napájacím káblom. Ak si do tandemu priberiete kvalitné pracovné nástroje, získate pomocníka s ktorým sa dostanete i do tých najmenej dostupných škár, zákutí a miest. Je to renovátor, ktorým dáte do poriadku staré okná, netesné dvere, ale i unavený strop drevenice a starý nábytok.

Written By
More from Milan Gigel
Bez elektriny môžu byť dni na chalupe prikrátke
Stropy bez svietidiel, steny bez vypínačov, ba dokonca i bez zásuviek. Znie to...
Read More

Pridaj komentár