Koláč so špenátom a syrom rozžiari deň

Čerstvý špenát na hriadke a zrejúci syr v špajze. Ak máte na chalupe túto dvojicu surovín, môžete si byť istí, že vás čaká veľmi príjemné občerstvenie. Krehký maslový korpus s náplňou, ktorá vás priam vyzýva do vychutnávania.

Je náročné pripraviť quiche aux épinards et au fromage, ak ste to doposiaľ nikdy neskúšali? Ak si porozumiete s cestom, túto vidiecku klasiku pripravíte ľahšie ako by ste čakali. Všetko je len o správnej teplote a načasovaní.

Zmysel pre detail

Ak do food procesora vsypete 100 gramov polohrubej múky, 100 gramov hladkej múky a priložíte k nim 70 gramov masla nakrájaného na kocky, rotujúce nože sa postarajú o to, aby sa všetko prepojilo. Priamo pred očami budete pozorovať zmenu.

Najprv sa maslo stratí v múčnom prachu. Potom sa začnú tvoriť malé guľôčky, akoby ste formovali kuskus. I múka pri okrajoch nádoby trocha zlenivie. To je signál k tomu, aby ste pridali niekoľko lyžíc studenej vody a sledovali ďalšiu premenu.

Guľôčky sa budú neustále zväčšovať až kým sa nespoja do kompaktnej masy. To je cesto s ktorým budete pracovať. Čím chutnejšiu múku si vyberiete, tým lepšiu chuť bude mať. Nečakajte zázraky od najlacnejšej múky zo supermarketu ani vtedy, ak ju ochutíte soľou.

Do formy a prvé pečenie

Cesto vyklopíte z nádoby a keď ho na pomúčenej doske rozváľate na hrúbku približne 3 milimetre, už bude dosť veľké na to aby presiahlo plochu a tvar 28-centimetrovej formy s vlnkovaným okrajom. Primerajte si to, aby ste cítili rezervu.

Cesto prenesiete do suchej, nevymastenej formy a prstami začnete pracovať na okrajoch. Namiesto toho, aby ste cesto vyťahovali zospodu nahor, len voľné lemy zatláčajte ku dnu. Nič na tom, ak sa niekde navlnia. Ide o to, aby boli pevné.

Ak teraz valčekom prebehnete po vlnkách a cesto ním zrežete, príde čas už len na popichanie vidličkou, vystlanie hliníkovou fóliou a naplnenie starou fazuľou určenou pre tento účel. Pri rúre predhriatej na 180 stupňov zaberie približne 10 minút času, kým cesto spevnie aby ste z neho mohli odstrániť fóliu s fazuľou.

Do chrumkava

Možno to vyzerá, že priveľa hovoríme o pečení korpusu. Ak vám však skĺznu okraje nadol, sotva dostanete do plochého korpusu plnku. Preto je fajn ak rúru skutočne predhrejete a nespravíte chybu, ak v horúcom sparnom dni vložíte pred pečením formu s cestom na pár minút do mrazničky.

Pod alobalom by sa korpus nikdy neupiekol do chrumkava. Preto mu doprajte ešte nejaký čas na to, aby v rúre zosilnel. Čosi prezradí nafukujúce sa dno, čosi uvidíte na ružovkastom zafarbení. Nebude to trvať viac ako 10 minút extra.

V tejto chvíli vyberiete korpus von a je pripravený na plnenie.

Rajnička var

Na lyžici masla podusíte do sklovita jednu veľkú cibuľu, pridáte k nej 250 gramov špenátových lístkov a chuť dotvoríte soľou, čiernym korením, rozmarínommuškátovým orieškom od Mäspomy. Áno, vždy môžete použiť i čerstvé bylinky. Máme však pocit, že tie sušené majú predsa len mocnejšiu vôňu.

Do vychladnutej zmesi pridáte 150 mililitorov smotany, zamiešate tri vajíčka a hotovú zmes vylejete do korpusu. Aby to bolo kompletné, nezabudnite nakrájať zrejúci syr na plátky a rozložiť ho rovnomerne tak, aby na každú porciu po nakrájaní pripadlo rovnaké sústo.

Posledné, tretie pečenie už pozorne sledujte pri teplote 120 až 140 stupňov. Náplň má stuhnúť, nie však prepiecť sa. Ak po piatich minútach zatrasiete formou, budete vidieť či je plnka ešte tekutá, alebo sa už stihla zmeniť na pružnú hmotu.

Vychutnávajte

Čím skôr pečenie ukončíte, tým jemnejší bude výsledok. Buďte odvážni a nenechajte plynúť minúty zbytočne. V horúcom koláči plnka spevnie i po vytiahnutí z rúry. Ako chutí quiche aux épinards et au fromage?

Pripravte sa na príjemnú vidiecku pohodu a chute, ktoré dôverne poznáte. Plná chuť syra, neskrotná zemitosť špenátu, ľahká nadýchaná plnka a krehké chrumkanie cesta – to všetko si vás naplno získa.

Written By
More from Milan Gigel
Ste pripravení na remeslá a koníčky?
Máloktorá chalupa bola vystavaná iba preto, aby slúžila pre trávenie voľných chvíľ....
Read More

Pridaj komentár